29 mars 2019 *Schema, renovering och bröd?*

Nu tog det så där lång tid innan jag uppdaterade min blogg. Ibland har man helt enkelt ingen inspiration till att skriva, trots att det finns massor att berätta. Sitter just nu på jobbet och tar mig en kopp ktaffe. Det är en lugn period på dygnet och alla sover gott, det är alldeles tyst runt omkring, endast TV:n som på svag volym ger lite ljud ifrån sig. Nej, jag är inte trött och tröttnar heller inte på dessa lugna nätter. Jag är så social och träffar folk under ledig tid så jag klarar mig.
 
Min arbetsplats har bytt adress, åtminstonne den ena av platserna. Förra veckan fick jag arbeta mina två första dagpass där och jag var så förvirrad. Jag kände mig som en nybörjare som inte hittar någonvart eller kan de nya rutinerna. Det slutade med att jag körde sönder en rullstol. Fråga mig inte hur jag lyckades, jag körde tydligen in den i en dörrkarm och då krökte sig ett fotstöd.Jag har nyligen fått ett nytt schema också. Det innebär att jag aretar färre helger så numera jobbar jag 5/12 helger istället för 7/12. Detta var visserligen något jag hade som ett ”långsiktigt” önskemål. Det kan vara skönt att ha någon extra ledig helg när barnen börjar skola osv. Helgturer är ganska långa och jag måste ju göra mina timmar så det innebar fler timmar på veckorna. Resultatet blev färre nätter och fler dagar vilket jag inte riktigt hade tänkt mig. Det innebär också en något mindre inkomst i och med att en del ob-tillägg försvinner. Men jag tänker mig att inga scheman är huggna i sten utan det kan komma nya möjlighter att jobba fler nätter. Jag väljer att nyttja mina nyförvärvda dagsturer till att lära känna de jag arbetar för (stödanvändarna) ännu bättre.
 
Kanske ska utvärdera nyårslöfterna... Det ena har jag lyckats att hålla och det är att inte slösurfa på sociala medier på dagarna. Först på kvällen efter barnen lagt sig så får jag kolla Facebook. Jag har kanske gjort något enskaka undantag på rasten på jobbet eller när jag åker bussen, men de få gångerna kan jag nog räkna på en hand så tycker att det är godkänt i alla fall. Sen var det det andra löftet; 100 dagar utan socker. Det gick fint i början tills jag åkte på någon magsjukehistoria. Kunde inte få i mig något annat än söt blåbärssoppa och sånt där sen var det kört! Sockerdjävulen grep ett kraftigt tag om mig och jag satte i mig sådär sju muffins på en gång. Hittade dem i frysen och de hann inte ens tina innan jag satte tänderna i dem. Snacka om att man är helt rubbad!
 
Så har våren kommit och man får lust att gå ut och fixa i trädgården. Dock är vädret lite för ostadigt ännu, men det hindrar ju en inte från att plantera inomhus. Jag och Emma har satt lite tomater, paprika, kryddor mm. Det brukar inte gå så bra men vi får se hur det blir i år. Denna gång kommer vi att ha ett växthus i alla fall. Grunden är gjuten så nu ska bara resten upp. I tädgården har det hänt mer saker. Vår häck runt tomten som består av thuja (en slags cypress) och som varit Smålandsstenars fulaste häck är äntligen borta. I onsdags var LBC hemma hos oss och drog upp skiten och la dit ny jord. Nästa steg blir att plantera en ny häck och det överlåter vi åt Tilia Trädgård. Inomhus har det också sprungit hantverkare och hjälpt oss i köket. Det ska såklart göras mer på sikt men man måste ju börja någonstans. Det var SjöGoo AB som hjälpte oss med det.
 
Här arbetar LBC för fullt med att dra upp Smålandsstenars fulaste häck!
 
Det var nog det hela för denna gång. Kan avsluta med att dela med mig av ett recept på frallor som jag och familjen tycker mycket om. Jag har komponerat receptet själv :-) Varsågoda!
 
- 25g jäst
- Fiberhavregryn (till att göra gröt)
- 100g smör (nej inte margarin)
- 2 dl mjölk eller grädde- salt
- 2 msk sirap
- 1 dl kruskakli
- Ev linfrö
- 2 dl grovt rågmjöl
- Vetemjöl
 
Koka havregrynsgröt enligt grundrecept. Salta. Rör ner smöret i gröten så att det smälter. Tillsätt mjölken/grädden. Värm vid behov gröten till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ner gröten. Blanda tills jästen löser upp sig. Tillsätt sirapen. Blanda i kruskakli och rågmjölet. Tillsätt därefter vetemjöl tills degen typ släpper bunken. Tillsätt inte mer mjöl än att degen fortfarande är lite kladdig, men du måste ju kunna hanskas med den ;-) Låt degen jäsa typ 40 minuter. Dela degen i ca 16 bitar och forma frallorna. Låt dem jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Grädda i ugnen ca 13 minuter i 225 grader. Pänsla frallorna med kaffe.Tips! Man kan använda vetemjöl special eller Manitoba creme (en speciell mjölmix) om man vill vara säker på att få riktigt ”fluffiga” frallor :-)
 
Au revoir!
// The Damned

RSS 2.0