15 januari 2020 *En kroppsdel fattigare*

Så fortsätter vardagen som vanligt för de flesta denna den fattigaste månaden på året som det ju påstås vara. Själv tycker jag inte att den brukar vara direkt sämre på det viset än någon annan månad. Men det är ju olika. Vi dansade ut julen på torget i Smålandsstenar dagen innan Tjugondedag Jul med Knutsdans, ringdans, långdans och sång. Barnen fick godis enligt traditionell julgransplundring dock lite annorlunda koncept. Tack Smålandsstenars Samhällsförening för detta evenemang! Ung som gammal samlades och hade trevligt, ja, till och med fru Håkansson deltog i både sång och dans.
 
Knutsdans på torget i smålandsstenar
 
I måndags var jag hos tandläkaren igen och denna gång var det dags att gallra lite bland gaddarna i truten. Jag har så gott om tänder så det gör inget. Det går helt enkelt inte att reglera tänderna utan att man tar bort en i underkäken, ty det blir för trångt annars. Jag sa till tandläkaren:
- Ni kan ju alltid skänka tanden till bättre behövande.
- Det begriper du väl att man inte kan donera tänder till andra, svarade tandläkaren.
- Det var ett skämt.
- Det var ett tämligen tandlöst skämt! Jag håller mig för skratt och fortsätter:
- Ja, efter detta ingrepp så är man ju inte direkt på bettet! *ridå tack!*
 
Nej, denna konversation hos tandläkaren har inte ägt rum, utan är endast ett resultat av min kassa humor som blivit föremål för denna blogg. Idag ska jag till odontologen i Värnamo för att sätta tillbaka bågen i käften och på fredag ska jag ta bort stygnet efter tanddragningen. Hade man haft poängsystem hos tandläkaren så hade jag förmodligen snart haft en fin kupong i näven så mycket som jag ränner där i tid och otid. Hoppas att det blir bra i slutändan.
 
Surdegsbaket blev faktiskt en succé! Sist jag bakade surdegsbröd var nog för flera år sedan. Min erfarenhet av tidigare försök i att baka surdegsbröd är inte jättebra. Att baka brödet i gjutjärnsgryta i ugnen gav ett fantastiskt fint bröd vill jag minnas, men fint mönster och sådär vackert gyllenbrun och lite sprucken skorpa. Skorpan ja... Den blev så stenhård att man riskerade att få skärsår i gommen och det hjälpte knappast att doppa den hårda skalken i kaffe. Nåväl, man lär väl sig förhoppningsvis av sina misstag så jag valde denna gång att istället hälla över den lösa degen i en långpanna, vilken jag förberett genom att klä in i bakplåtspapper. Därefter fick det hela stå och jäsa i 6-7 timmar. Sen var det ju bara att lyfta in hela plåten med dess innehåll i den varma ugnen. Resultatet blev som sagt perfekt, långt mycket bättre än jag tidigare vågat hoppas på. Så förunderligt att brödet kan bli så mjukt och fluffigt utan jäst och sådär lagom segt i kanterna. Till och med barnen älskar det! Jag skar upp brödet med hjälp av en pizza-slicer till lagom stora frallor eller "kusar" om man så vill. Fördelen med surdeg har jag fått lära, är att det har ett lågt glykemiskt index, det tillgodogörs bättre i magen och det är mer motståndskraftigt mot mögel på grund av sin syra. Jag skulle nog kunna införa surdegsbaket som rutin i vardagen. Det krävs lite planering och tålamod men nog ska väl det gå.
 
Mina surdegskusar
 
Nu sitter jag på jobbet och gör min sista natt innan praktiken sätter igång. Först blir det en vända till plugget så vi vet vad som förväntas av oss och vårt arbete. Självklart ska detta bli spännande och jag är tacksam för att Gislaveds kommun satsar så mycket på kompetensutveckling av sin personal. När jag tänker efter så har jag gått en väldig massa utbildningar parallellt med mitt arbete, till exempel gerontopsykiatri, palliativ vård, andra småkurser och nu denna utbildning som ger mig en ny titel. Alltid med stöd och uppmuntran från min arbetsgivare.
 
//The Damned

11 januari 2020 *Julen över*

Jag antar att julen är över för denna gången och det som återstår hemma hos oss av högtiden är gardiner och belysning samt ett töcken av granbarr och glitter jämnt fördelat över alla golven. Det fick bli ett städryck ikväll och snabeldraken mumsade tacksamt i sig det mesta av barren men lät en del glitter sitta kvar på mattorna. Ett tag till tänker visst julen hänga kvar och gnistra lite under bord och stolar, kanske beror det på att julen enligt gamla traditioner varade fram till Marie bebådelsedag? Av erfarenhet vet jag att man brukar hitta granbarr långt fram på midsommarn. Dammsugare göre sig icke besvär i första taget med andra ord. Någon som känner igen sig?
 
I skrivande stund sitter jag och njuter av en whiskey medan regn och blåst ryter i vredgad stämma utanför fönstret. TV:n är är avstängd, barnen sover, hustrun myser i soffan... tystnad... endast pendeln på svärfars klocka hörs ticka. Så skönt att koppla av... Idag har vi varit på en manifestation kallad "det meningslösa våldet". Det hörs kanske på namnet vad det handlar om. Det var en ganska bra uppslutning eftersom invånarna i kommunen har drabbats på ett eller annat sätt under senare tid för makabra händelser i form av hot, våld och mord... det är verkligen sorgligt! Det var i alla fall ett bra initiativ att ordna detta evenemang.
 
Härom dagen ville jag dra igång ett surdegsbak här hemma så jag började leta ibland skåpen för att hitta en lämlig i glasburk att förvara surdegen i och när jag rotade som värst längst i i skrymslerna så dök en burk plötsligt upp. Jag mätte upp lika delar (1dl) vetemjöl och vatten och rörde ihop. Två dagar senare började degen leva - IT'S ALIVE! - och sedan dess har jag "matat" den varje dag - 1 dl vetemjöl och 1 dl vatten tills den blev redo att bakas ut. I nästa blogginlägg ska jag redagöra för hur det gick.
 
Här bor den lilla surdegen, tryggt i en burk som någon av barnen dekorerat
 
Förrutom det så har jag bakat fint rågmjöl på "vanligt" vis både på jobbet och här hemma och det blev faktiskt väldigt bra. Sista gången jag bakade det på jobbet så jäste degen så in i norden så jag måste ha fått tag i någon superjäst. Det var närpå översvämning i de bägge brödformarna när jag väl tog ut dem från ugnen. Det jag bakade till jul här hemma blev mer "lagom". Det är som sagt väldigt roligt att baka av någon anledning, men vi äter långt ifrån i samma takt som det bakas här i huses så frysen här uppe är till brädden fylld och frysboxen där nere går näpperligen att stänga. Det är väl en världslig sak, som en viss Karlsson sa.
 
Fint rågbröd, till vardag som fest
 
Ibland blir man lite trött på att tättmaskinen blir igengrodd av gammalt tvättmedel. Det sitter liksom fast i de olika facken och det är tråkigt att rengöra. Därför bestämde vi oss för att prova tvättnötter, ja du läste rätt; nötter! Man lägger helt enkelt några nötter i en liten tygpåse, knyter ihop och lägger den tillsammans med tvätten. Man ska alltå inte hälla nötter i tvättmedelsfacket, ville bara poängtera detta. Sen räcker det att hälla lite ättika i facket för sköljmedel tillsammans med några droppar eterisk olja av valfri doft. Tro det eller ej, men kläderna blir rena och dessutom luktar byken gott. Man kan till råga på allt använda samma nötter upp emot fem gånger innan de kasseras. Suveränt!
 
Dessa tvättnötter fyndade jag på jordklok.se
 
Ett tag började jag tro att detta skulle utveckas till en matblogg men kanske inte ändå. Nåja, jag måste avsluta nu, whiskeyn är slut och sängen kallar på mig! Jag återkommer om surdegbaket och vid det laget har jag nog blivit en "kroppsdel" fattigare för på mångad blir det blodigt!
 
//The Damned

5 januari 2020 *God fortsättning på det nya året*

 
Då ver det nya året här och det kom med "storm" som alltid. Tja, det kanske inte stormade så jättemycket men det blåste ganska kraftigt den första dagen anno 2020 och när jag blickar tillbaka på vad jag skrivit tidigare (kanske inte på denna blogg) så har det tydligen varit ganska vanligt med kraftiga vindbyar just den 1 januari av någon anledning. Runtom i landet har det emellertid varit stormigt nu i dagarna. Vet inte vad det kan bero på faktiskt.
 
Nu har jag arbetat hela denna helgen och ser fram emot lite ledighet med familjen ett par dagar. För min del flyter denna månad på ungeär som vanligt, dock med lite andra rutiner än vanligt som jag återkommer med. Min praktik sätter snart igång, närmare bestämt vecka fyra och då ska jag vara på en annan arbetsplats i sex veckor. Det kommer att bli spännande onekligen men samtidigt nervöst då jag inte vet vad som förväntas av mig. Det enda jag vet är att vi ska göra någon typ av uppgift kopplat till praktiken där vi ska försöka identifiera ett förbättringsområde som vi, tillsammans med handledaren, ska ta oss an. Direkt efter praktiken kör vi igång med utbildningsvecka på jobbet där vi fortsätter med att implementera PFA i kommunen. Det kommer att vara sju riktigt mastiga veckor för mig med tidiga morgonar vilket jag inte alls är van vid och jag kommer med stor sannolikhet att sakna mina nattrutiner. Men jag får bida blott en liten tid sedan återgår allt till det normala. Men jag får inte luta mig tillbaka helt för då ska man väl antagligen arbeta med examinationsuppgiften, för detta är nämligen den sista terminen i plugget sedan kan jag titulera mig som stödpedagog! Det ska bli skönt när det är över för jag kan inte förneka att det varit ganska tufft stundtals, men samtidigt roligt.
 
Dokumentation och kvalitetssäkring står på studiemenyn
 
Det känns skönt att ha plockat bort Instagram och Snapchat ur livet för det har som sagt stulit både tid och energi. Facebook har jag kvar men jag har valt att hålla mig borta så mycket som möjligt med hjälp av diverse strategier. Det är ju som en drog och jag kan inte redogöra gör den psykologiska process som sker i samband med det tämligen meningslösa scrollandet på sociala medier, som driver människan att frekvent återkomma till Facebook eller vad det nu må vara. De som utformar sociala medier har säkert svaret, de vet förmodligen mer om hur min hjärna funka än jag själv. Men istället för att scrolla på Facebook kan man hitta på annat. Jag fick t.ex häromdagen att tillsammans med familjen inviga en av mina julklappar; en eldkorg. Först var tanken att vi skulle grilla korv, men vi fick aldrig till den där perfekta glöden så vi nöjde oss med att betrakta lågorna som värme oss i vintermörkret.
 
Elkorgen jag fick av Emma och barnen i julklapp
 
Både jag och Simon har komponerat ihop varsitt smoothierecept som jag tänkte dela med mig av. SImon har plötligt blivit väldigt intresserad av att göra smoothie och jag uppmuntrar honom gärna att fixa sådant till oss till frukosten. Dock, kanske det blir för mycket att äta smoothies både till frukost, lunch och kvällsmat. Men om det endast gäller smaken så visst, då kan jag leva på smoothies en längre tid och barnen är antagligen inte sena med att instämma. Jag tror att våra recept får avrunda detta inlägg.
 
Simons smoothie - ca 800ml färdig smoothie
- 2 bananer
- 1 apelsin
- 2 ägg
- ½ dl grädde 40%
- 1 dl filmjölk eller yoghurt
- ½ msk honung
(Simon brukar ha en tesked "dunderpulver" i som är ett vitamintillskott)
Alla ingredienser blandas väl i en blender. Barnsligt god vill jag lova!
 
Pers smoothie - ca 200ml färdig smoothie
- 1 näve babyspenat
- ½ dl grädde
- 1 snapsglas ingefärsshot (Kung Markattas är god)
- 1 apelsin
- 1 tsk spirulina*
Blandas väl i en blender! Också väldigt fräsch och god, till och med barnen gillar den!
 

Min egenkomponerade smoothie. Här toppad med valnötter - så god!
 
 
*= Snabbfakta! Spirulina är en slags blå-gröna mikroalger som är fullproppade av nyttigheter. Här kommer några hisnande siffror, Spriulina innehåller:
- 180% mer kalcium än mjölk
- 670% mer protein än tofu
- 3100% mer betakaroten än morötter
- 5100% mer järn än spenat
Dessutom ger den smoothien en riktigt härlig grön färg och tillsammans med ingefärsshoten så blir hela smoothien underbart frisk och fräsch!
 
//The Damned 
 
 
 
 
 

RSS 2.0