27 oktober 2018 *Födelsedagsbarn*

Oktober månad lider mot sitt slut och den härliga brittsommaren tycks vara över. Det har blivit allt kallare och den första snön har idag kommit, men under dagen också hunnit smälta bort. Nu har vi novermber kvar innan första advent. Denna månad, tillsammans med februari är de mest gråa, regniga, småkalla, mörka, ruskiga och tråkiga månaderna på året, om man nu måste rangorda dem efter just de egenskaperna. Men då finns möjligheten att arbeta inomhus med lite vad man tycker. Kanske har någon köpt de första (eller sista) julklapparna och kan börja slå in dem? Eller varför inte sätta en sats julglögg? Min hustru brukar sitta och sticka för glatta livet.



Vår älsta grabb har precis fyllt 5 år och det har verkligen varit stort för honom. Han har verkligen tagit sig an sin roll som 5-åring på stort allvar. Jag kan uppleva det som så att bara över en natt har han mognat, vuxit som människa och verkligen visat att han är ett år äldre. Han är observant och ser saker i sin omgivning som en annan aldrig hade lagt märke till. Han fick bland annat smålego i present och kunde, med lätt stöd från en vuxen, enkelt bygga ihop en skogsmaskin. Inga problem för honom att läsa ritningar. Jag undrar om jag var så smart när jag var fem år? Hmm... På dagis hade han på samlingen ingående berättat om sin födelsdag och om hur storslagen födelsedagsmorgonen hade varit. Han hade tydligen fått så många presenter av oss att han hade glömt att öppna vissa av dem innan han var tvungen att ge sig åsatd till dagis. I själva verket var det inte alls så märkvärdigt. Han hade fått en (1) present och en alldeles vanlig frukost. Men han upplevde det hela mycket större och den upplevelsen vill vi inte ta ifrån honom. Tacksam kille det där :-) Efter dagis bar det iväg till Max i Värnamo enligt födelsedagsbarnets önskemål. Emma passade på att lämna sina skor hos skomakaren.



Jag brukar safta och sylta massa i dessa tider (hösten), men det har varit dåligt med det i år. Har väl inte riktigt haft tid. Inte ens plockat någon svamp eller några bär, men nu känns det liksom lite för sent för det. Vi har däremot ett äppelträd på tomten som har levererat massor av frukt, så det har blivit äppelpaj, äppelmos och äppelkräm. Ville göra rönnbärsgelé också, men jag får aldrig den skiten till att stelna så det fick vara. Kan göra rönnbärsvin istället, det ska bara vara flytande och någorlunda starkt sen är det bra. Fast om jag sätter igång med det nu så kan jag kanske buteljera det efter jul och sen måste det stå och dra ett par månader innan man kan avnjuta det goda vinet. Så får det kanske bli, så har jag något att se fram emot till nästa sommar. Oj, det lät avlägset...



Allhelgonahelgen är snart här och det är en jobbig tid för många, saknaden av dem som lämnat oss gör sig påmind, en icke desto mindre högtidlig helg när alla ljus brinner på kyrkogården. Jag tror ändå att det kan vara bra att stanna upp och reflektera över livet en stund, prata om minnen, gråta tillsammans, skratta tillsammans, försöka värdesätta det som är gott i livet. Kanske är lättare sagt än gjort. Nu i allhelgonatid har jag fått den stora äran att spela orgel i Villstad kyrka och nervositeten kommer säkert som ett brev på posten (Nej, inte PostNord såklart). Var uppe och övade idag och det var superkul.

 

 Simons nya skogsmaskin som han byggt typ själv



Nej, nu är det dags att avrunda. Ha en fin kväll allesammans!

 

// The Damned




12 oktober *förkylningar och skit*

Hej allesammans! Får väl försöka sno ihop ett litet blogginlägg så här mitt i natta. Men det är ju min tid på dygnet. Tidigt på morgonen känns det som att jag ligger mellan koma och döden. Det brukar ta ungefär en halvtimma innan jag lyckats orientera mig ut i köket för att slänga igång kaffebryggaren. Så nattjobb passar mig perfekt. Jag tror ärligt talat inte att jag skulle fixa en dagtjänst, men sådant kan ju ändras för all del.
 
Det har blivit en del trevligheter sedan sist. Bl.a träffade jag gamla kollegor och vi käkade ihop och fick i oss en massa go vuxendricka. Vi fick smaka på den norska kulturen hos Irene då vi åt Lapskaus, supergott! Sedan smakade vi på Vianvang som är någon slags kryddad sprit. Riktigt gott. Igårkväll hade vi pappakväll. Ett gäng trevliga pappor är vi som samlas och hitta på roliga saker (anordnas av eldsjälar i SvK), favoritsysslan är väl att äta go mat och prata lite skit tänker jag :-) Denna gång var jag tvungen att sticka tidigare eftersom jag skulle till jobbet. Vi brukar avsluta med andakt så jag får väl ta sinnesrobönen för mig själv i slutet av detta inlägg.
 
Nu är det förkylningstider, influensa och strax kommer en våg av vinterkräksjuka, var så säkra! Jag tycker att vi nyss hade en influensavåg i samband med skolstarten men nu kommer det visst tillbaka. Jag och familjen har klarat oss än så länge, peppar, peppar, ta i trä *knackar mig själv i skallen*. Men man vågar väl inte yttra sig för då smäller det till och man blir liggande som om man vore överkörd av en ringvält! Men som tur är finns ju fina huskurer och dem ska man använda. Mitt bästa tips mot förkylningar och influensa är en dryck/dekokt som jag lagar till och häller i mig när jag känner att det är en baciller på frammarsch i truten och borti svalget. Det är inte så avancerat; man kokar vatten, slänger i en sked honung, river ner lite ingefära (går bra med malen ingefära från kryddhyllan också), sen brukar jag lägga i ett blad från hälsoträdet, alltså det är en krukväxt vars egentliga namn är rosengeranium. Nej, du behöver inte lära dig namnet, men den har många namn faktiskt. Kan ju dra några bara för att det är skoj; Doftgeraniumdoktor Westlunds hälsoblommafattigmansparfymfattigstu'fesknektafeskärringgottluktbladsträd … Välj det namn som passar dig :-D. Nej, nu tappar jag snart tråden, det var ju huskurer jag skulle skriva om. Nåväl, denna dryck brukar jag dricka flera gånger per dag när det är förkylningar i omlopp. Tycker du att den smakar eld och sura galoscher? Bra! Då är blandningen perfekt. Det är ju som bekant så att ont skall ont fördriva. Hur underviker man magsjuka då? Denna horribla och djävulska sjuka som aldrig tycks ta slut... När jag misstänker att jag kan ha kommit i kontakt med magsjuka så brukar jag fasta. För jag inbillar mig att det är via maten smittan kommer ner i magen. Använd ytdesinfektion och handsprit i massor (nej, inte dricka) ... men kanske lätt för mig att säga som inte kan komma ihåg när jag hade magsjuka senast. Vissa tycks vara mer mottagliga och andra har tydligen någon medfödd motståndskraft. Men funkar verkligen huskurer? Eller är det bara placeboeffekt? Jag skiter i vilket, för det är det upplevda resultatet som räknas.
 
Nu kör vi sinnesrobönen ...
 
 

2 oktober 2018 *Härliga oktober*

Nu är härliga oktober här och alla fina färger börjar att bryta fram i naturen. Man kan njuta av det när solen skiner, kanske inte så roligt när det är regn och rusk. Det skymmer allt snabbare om kvällarna och man har all anledning att bara sitta inne, tända lite ljus och kanske läsa någon rolig bok för barnen eller varför inte slänga på en film? Min favoritårstid är hösten! Fast när det är vår, då är det min favorit. Ja, min favoritårstid är alltid den aktuella årstiden. Bra va? Kan det vara det som kallas att leva i nuet? Wow, inte dåligt för jag brukar nog inte vara så bra på all leva i nuet... Men ja, man ska väl inte kunna allt heller?

 

60 saftiga sidor att läsa från Socialstyrelsen angående ”kunskapsstöd” för oss som arbetar inom LLS-verksamhet med personer med sk ”utmamande beteende”. Sug på den ett tag! Det är precis detta vi fått i läxa tills på söndag. Att sitta och läsa sida upp och sidan ner är inte riktigt min grej och det har föga betydelse att det är superintressant. Efter några sidor så går det bara inte. Ögonen går i kors och det känns som att någon tappat en hel skottkärra med finkornigt grus i ögonen. Det blir för mycket så jag måste dela upp detta på många dagar. Jag har plöjt igenom ungefär hälften och hoppas väl på att något av det har fastnat.

 

Folk brukar undra hur jag hinner med allt. Jag jobbar heltid, pluggar halvtid, har fyra småbarn som alla är under fem år med allt vad det innebär... Vill ni veta hemligheten? Jag hinner faktiskt inte med allt som jag vill göra. Jag har fått göra avkall på många saker, men plugga ska jag ju inte göra livet ut. Gymmet är ett exempel på en sådan sak jag har fått lägga åt sidan. Jag får helt enkelt nöja mig med vardagsmotion. Man får sätta två ungar på varsin cykel och slänga resten i vagnen sen promenera till affären, biblioteket, kyrkan eller vad det nu månne vara. Det var faktiskt en gubbe en gång på TV som sa att vardagsmotion är bättre än inget, så det så! Det gäller att prioritera; det är inte ovanligt att det står lite disk framme eller att golvet inte blivit sopat. Min älskade hustru gör ett hästjobb som nu är mammaledig (varför heter det så?) och tar hand om barnen när jag pluggar eller jobbar. Hade det inte varit för henne så hade jag varken kunnat plugga eller arbeta på min nuvarande arbetsplats. Då hade jag fått söka något annat jobb med kontorstider. Ja, min fru är verkligen en superwoman! Hon tar med lätthet alla fyra barnen med sig till Ge-kås, Ikea eller A6 utan att ens sucka. ”Vadå, det är ju bara barn, vad är det som är så jobbigt?” Ni hör ju själva... Det är inte ens lönt att försöka att förstå henne. Förrutom att ta hand om barnen medan jag jobbar så är min fru medlem i kör, hon ägnar sig åt ideellt arbete, är gympaledare i ”Bamsegympan”, hon handarbetar, är återförsäljare på Oriflame och mycket mer... This woman is beyond words!

 

Nu har jag precis kommit hem från min kör. Jag brukar börja med orgellektion lite innan kören och sen får vi sjunga tills vi blir torra i truten. Det är i kören jag hämtar min energi. Att sjunga frigör sinnet på något sätt. Man känner sig typ sådär härligt utmattad efteråt, ungefär som när man kört ett gympass, Musik är balsam för själen! Jag tror många är benägna att hålla med.

//The Damned

 

RSS 2.0